T R I B U NJ

Image Hosted by ImageShack.us


30.10.2006., ponedjeljak

...bura...

Stigla nam je i bura... Gotovo je s toplim vrimenom. Cijelo jutro puše ko luda. E, sad će nam biti gadno. Masline se beru, a bura puše. Iako sunce sija, taj naš neugodan vjetar puše, i hladno je.
Bura je hladan vjetar koji je posebno karakterističan za naše područje. Puše sa kopna prema moru. Puše obično velikom, katkada orkanskom snagom, naročito ondje, gdje se gorje proteže blizu morske obale. Glavna struja vjetra nije jednolična, pa tako bura puše na mahove, pri čemu se slabiji i jači udarci refuli odmjenjuju uz kraće ili duže stanke, za kojih vjetar znatno oslabi.
Kod nas se kaže da je bura zdraviji vjetar od juga, kažu da je čist. Ali, po meni je draže jugo, bar je toplije.
Ribari su sigurno pohitali da dobro vežu svoje brodice, da se ne bi razorile od udaraca vjetra..
Triba se početi grijati. Danas će sigurno mnoge kuće čistiti dimnjake, i pripremati drva za grijanje.. bit će posla, jer ipak je mnoge od nas vjetar uhvatio nespremne....

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us



- 09:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

22.10.2006., nedjelja

...masline...

Još malo pa će poćeti berba maslina.
Obično to bude nakon Svih Svetih i trajale sve do Nove Godine. Masline valja brati kad plodovi sadrže najviše ulja najbolje kvalitete, a to je prije nego što potpuno dozru. Maslina jako sporo raste, te joj treba do 10 godina da dade prve plodove. Maslina cvjeta u svibnju, i ako tada bude vjetra ili kiše, od uroda nema ništa.

Image Hosted by ImageShack.us


U stara vremena masline su se gnječile nogama, pri cemu ih se prolijevalo vrucom vodom. U novije vrijeme masline su se mljele i cijedile u posebnim prešama, takodjer uz upotrebu vruće vode. Prve preše su radile iskljucivo na ruke ili uz pomoć magaraca. U Tribunju je postojala stara uljara koja je radila na takav princip. sada više ta uljara ne postoji, već imamo moderno uređenu uljaru.

mlinica i preša

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us



modernija uljara

Image Hosted by ImageShack.us



stara tribunjska uljara

Image Hosted by ImageShack.us




Za kolicinu ulja koja se dobije iz neke mase bi se kazalo da toliko maslina plaća. To se obično izražava u postocima. nekome plati 10 %, nekome 16%, i tako. kad je sezona pravljenja maslina, u svakome razgovoru se čuje pitanje :" A , jali, koliko je tebi ve godine platilo."
Ulje je najbolje praviti u istom danu kada se i poberu. ali to baš nije moguće, zbog velikih gužvi. zato naši ljudi skuplaju masline u velikim bačvama koje se napune morem.
Kad se napokon napravi ulje nosi se doma i stavlja u neke posude. Prrije se ulje čuvalo u kamenicama, ali tradicionalni način čuvanja maslinova ulja u kamenicama s drvenim poklopcem treba izbjegavati. Najveći nedostatak kamenice jest što se drvenim poklopcem ne može čvrsto zatvoriti. Velika površina ulja je stalno u dodiru sa zrakom te oksidira i gubi kvalitetu. Kamenica je neprikladna i za odvajanje taloga od ulja. Zato danas se najčešće korise bačve od inoxa, i jako su dobre.

kamenica

Image Hosted by ImageShack.us



- 10:29 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.10.2006., subota

Počela je berba....

Ljeto nam je prošlo..Zadnji gosti polako odlaze, a Tribunj poprima boje jeseni.
Sezona je berbe grožđa i pravljenja vina. Svi trgaju u svojim obližnjim poljima.
Prije se vino gnječilo nogama, a sad smo se i mi malo modenizirali, mada neki još rade po starinski.
Vino se drzalo ispod dropa samo par dana dana i zatim se sprema u bacve prane iskljucivo u moru.
U vrime grožđđa, ljude na plažama, zamjenjuju bačve koje se kupaju morem i sunčaju na suncu.
Kad bi vino sazrelo bacve se nisu dirale da se vino ne bi miješalo sve do dana kada bi se trebalo pretociti. Vino se pretakalo (i još uvijek se pretace) više puta.
Danas su uglavnom te stare bačve zamjenile inoxove bačve, koje baš ne pristaju u konobama, ali šta se može..stižu moderna doba.
Kod nas se uglavnom prave crna vina, a ima i bijelih. Osim crnog vina pravio se i opol. To je vrsta crvenog vina koja se pravi od soka crnog grožđa na nacin da kad se grožđe iscijedi, odvoji cijeđ od dropa i zatim se cijeđ ulije u bačvu i pusti da kuha bez dropa. To vino je crvenkaste prozirne boje.
Od vinskog dropa koji ostane mnogi naši ljudi rade rakiju zvanu loza.
Eto... toliko za sada....

Image Hosted by ImageShack.us


- 13:56 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.10.2006., subota

NK MLADOST TRIBUNJ

Već dugi niz godina u Tribunju postoji nogometni klub. Ime mu je NK "Mladost". NK "Mladost" spada u županijsku ligu šibensko - kninske županije. Za nas uglavnom igraju naši domaći dečki, ali ima i dečkiju iz nekih drugih mjesta i gradova. Sjedište kluba je u ulici Vladimira Nazora 9. trener NK "Mladost " je Ante Durmanić.
Naše nogometno igralište se nalazi odmah ispod Područne škole Tribunj.

1. županijska liga
1. Dinara (Knin) 18 12 5 1 43 : 17 41
2. Vodice 18 12 4 2 49 : 11 40
3. SOŠK (Skradin) 18 9 4 5 29 : 16 31
4. Mladost (Tribunj) 18 9 3 6 28 : 25 29
5. Mihovil (Šibenik) 18 3 6 9 13 : 33 15
6. DOŠK (Drniš) 18 4 2 12 18 : 43 14
7. Bukovica (Kistanje) 18 1 3 14 17 : 58 5

Image Hosted by ImageShack.us


- 15:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Image Hosted by ImageShack.us



Trbunj



Tribunj mail!





Free shoutbox @ ShoutMix